Samen eten is vaak hét belangrijkste onderdeel van een feestelijke bijeenkomst. Als goochelaar ga ik elke week wel bij twee of drie feesten langs. Daardoor heb ik heel precies kunnen observeren hoe de manier waarop er samen gegeten wordt de laatste jaren is veranderd. Het klassieke drie-gangen-diner wordt steeds minder de norm. Het ‘Walking Diner’ wint daarentegen aan populariteit.
Nu kan dit nieuwe eet-concept ontzettend goed werken op jouw feest, maar ik heb ook gezien hoe mensen er flink de plank mee misslaan. Mocht je dus twijfelen over de vraag of een ‘Walking diner’ een goede oplossing voor jouw bedrijfsfeest, dan heb ik in deze blog een aantal nuttige tips voor je.
Wat is een Walking Diner?
Een Walking Diner is een chique term voor een ‘hapjes-diner’ waarbij de gasten geen vaste plek aan een tafel hebben. In plaats van drie gangen aan één tafel krijgen de gasten 7 of 8 kleinere gerechtjes die ze staand kunnen consumeren. Vaak zijn de gerechten die worden geserveerd iets uitgebreidere tapashapjes maar soms zijn het kleinere uitvoeringen van een conventioneel gerecht zoals carpaccio, entrecote of gevulde groentes.
Wat zijn de voordelen van een Walking Diner?
Het grootste voordeel van een Walking Diner is dat de gasten zich makkelijker door de ruimte kunnen verplaatsen en dat het voor hen dus ook makkelijker is om met verschillende mensen te praten tijdens de avond. Niets is zo vervelend als je drie uur lang aan tafel moet zitten luisteren naar de onsmakelijke verhalen van de partner van een collega die je buiten zo’n feest toch nooit tegenkom. Bij een Walking Diner is het als gast veel eenvoudiger (en meer legitiem) om gesprekspartners af te wisselen.
Naast variatie in tafelgasten is er ook een grotere variatie in gerechtjes. Als je het éne gerechtje niet blieft komt er wel weer een volgend gerechtje. Dat is fijn als je lastige eters verwacht, maar in het algemeen is het voor iedereen plezierig om allerlei verschillende dingen te kunnen proeven. Omdat de gerechten elkaar in de regel vlot opvolgen wordt je al snel weer verrast met een ander gerecht.
Tot slot heeft een Walking Diner als voordeel dat de feestavond wat vloeiender verloopt. Waar je vroeger je gasten van de eettafel naar de dansvloer moest lokken, kun je nu het eten soepel over laten gaan in het meer uitgelaten deel van de avond. Mensen kunnen vaak ook makkelijker aanschuiven of vertrekken. Handig als je laatkomers op de gastenlijst hebt staan!
Struikelblokken bij een Walking Diner
Een Walking Diner heeft dus een hoop voordelen, maar je kunt er ook flink mee in de knoop raken. Hieronder een lijstje met aandachtspunten:
- Zorg voor goede zitplaatsen: voor mensen die minder mobiel zijn is een Walking Diner niet per sé een uitkomst. Mocht je gasten willen ontvangen die slecht ter been zijn zorg er dan voor dat er naast statafels en barkrukken ook gewone tafels met comfortabele stoelen zijn.
- Organiseer extra ruimte in de keuken. Een cateraar die een walking diner verzorgt zal vooral behoefte hebben aan ruimte. Zorg er dus voor dat uw koks de honderden kleine bordjes die ze gaan uitserveren ergens kwijt kunnen. Koude gerechten wil je idealiter gekoeld opslaan tot dat het ‘hun beurt’ is. Cateraars zullen daarom hun mobiele koelkast ook ergens kwijt willen.
- Vergeet de vego’s niet: steeds meer mensen geven de voorkeur aan vegetarische gerechten en de tijd dat je deze gasten tevreden kon stellen met een bakje frietjes is definitief voorbij. Zorg dus dat er tenminste 4 of 5 vegetarische opties zijn. Zo krijgen ook deze eters een complete maaltijd voorgeschoteld.
- Geef op tijd je wensen door: voor de bediening is een Walking Diner een enorme operatie. Bij elk gerecht moeten ze weer een complete ronde lopen, drankjes opnemen, bordjes ophalen, etc. Het is daarom zaak om goed met het restaurant te coördineren in welk tempo de gerechten worden uitgeserveerd. Wilt u echt om 21:00 eindigen met de speech van de baas? Reken dan genoeg tijd per gang en bespreek dit met het horeca-team.
- Let op de kwaliteit van de hapjes: wat mij is opgevallen is dat veel cateraars en restaurants de nijging hebben om de chicste gerechten als eerste te serveren en later op de avond met goedkope hapjes als bitterballen en loempiaatjes te gaan rondlopen. Vanuit het restaurant geredeneerd is dat heel slim: de eerste indruk is belangrijk en hoe meer drank er ingaat hoe minder de interesse voor de kwaliteit van het eten. Ook is het logistiek vaak handiger. Laat je bij het uitzoeken van de cateraar echter goed informeren over wat er precies geserveerd gaat worden. Zo kom je op de avond zelf niet voor verrassingen te staan.
Walking diner en tafelgoochelen: een prima combinatie…
Als goochelaar verzorg ik allerlei soorten optredens: workshops, centrale acts en af en toe treed ik aan als dagvoorzitter. Maar waar ik verreweg het meest voor word geboekt is tafelgoochelen. Tafelgoochelen is een doorlopende act waarbij ik aan elke tafel enkele verrassende en interactieve trucs laat zien. De reden dat ik hier zo vaak voor word gevraagd is simpel: tafelgoochelen is ontzettend vermakelijk én ontzettend flexibel.
Bij klassieke diners werkt tafelgoochelen heel erg goed: je hebt per tafel zes tot tien toeschouwers die je tussen de gangen wat bijzonders kan laten zien. Omdat mensen in de regel aan dezelfde tafel blijven zitten is er weinig overlap. Aan de andere kant is het bij klassieke diners voor mij altijd de kunst om goed te timen wanneer ik bij welke tafel aanschuif. Je wilt immers niet dat het spannendste moment wordt onderbroken door de crème brulee.
Walking Diners zijn in dat opzicht nog beter geschikt voor tafelgoochelen dan drie-gangen-diners. Kleine hapjes worden afgewisseld met kleine trucjes en gasten kunnen makkelijk aanschuiven om de wondertjes van dichtbij te bekijken. Omdat de toeschouwers -net als ik- staan is de sfeer aan tafel vaak iets informeler en toegankelijker, al varieert dit uiteraard per feest. Wat mij opvalt is dat mensen die mij ooit hebben zien optreden bij een wederontmoeting vaak in staat zijn om tot in details te beschrijven wat ik jaren geleden aan ze heb vertoond. Zo memorabel kan tafelgoochelen zijn!