Als je een personeelsfeest moet organiseren is de belangrijkste vraag: wáár gaat dit feestje gevierd worden. Wanneer die knoop is doorgehakt kun je nadenken over andere zaken zoals de catering, het programma en de aankleding van het feest.
Als professioneel goochelaar struin ik behoorlijk wat personeelsfeesten af. Ongeveer één derde van die feesten vinden in een bedrijfskantine plaats. Nog eens één derde wordt gehouden in een restaurant of een evenementenlocatie. De feesten die overblijven zijn vaak het interessantst. Hieronder een greep uit de meest creatieve locaties die ik in de afgelopen drie jaar ben tegengekomen:
- Borrelen in de kerk
De afgelopen decennia hebben veel kerken hun deuren moeten sluiten wegens teruglopende bezoekersaantallen. Een aantal daarvan doen nu dienst als buurtcentra of als bibliotheek. Sommige kerken, zoals bijvoorbeeld de Buiksloterkerk in Amsterdam, doen nu dienst als evenementenlocatie. Het aardige van een kerk als locatie voor een personeelsfeest is dat je meteen een klassieke sfeer hebt die goed van pas komt als je een gemaskerd bal, black-tie gala of chique diner wilt neerzetten.
Het nadeel van kerken is dat ze oorspronkelijk niet zijn gebouwd voor spetterende feesten. Je zult daarom soms zelf voor extra aankleding, ruimte voor de catering of een pop-up-garderobe moeten zorgen. Omdat sommige kerken op de monumentenlijst staan zijn bepaalde attracties of vormen van aankleding niet mogelijk. Wil je een kerk als feestlocatie inzetten? Onderzoek dan van tevoren wat wél en niet is toegestaan en wat voor faciliteiten je als aanvulling moet regelen.
- Feest op een schip
Een tweede bijzondere feestlocatie is een boot of schip. Het leuke van een boot als feestlocatie is dat je feestje letterlijk continue in een andere omgeving plaatsvindt. Ik ben een aantal keer als artiest mee geweest op zo’n feestboot en het uitzicht was altijd spectaculair. Er zijn, vooral in Amsterdam en Rotterdam, verschillende rederijen die jachten, safariboten en andere vaartuigen als feestlocatie aanbieden. De tarieven lopen vaak zeer uiteen, maar goedkoop zijn ze nooit. Je betaalt immers niet alleen voor de locatie, maar ook voor de bemanning, brandstof en andere kosten die gemoeid gaan met een varend schip.
Aan een partyboot als feestlocatie kleven ook een paar nadelen. Zo kunnen je gasten niet vrij in- en uitlopen zolang het schip aan het varen is. Logisch natuurlijk; maar het kan voor soms bijzonder problematisch zijn als mensen bijvoorbeeld de laatste trein willen halen en niet van het schip afkunnen. Omgekeerd is er altijd wel weer een stel gasten dat letterlijk de boot mist. Naast strikte aanmeer-tijden, moet je ook rekening houden met beperkte ruimte (dit kan vooral lastig zijn voor de cateraar) en veiligheidsmaatregelen aan boord.
- Tussen de giraffen
Mijn persoonlijke favoriet! Je gasten kunnen overdag een rondje door het park maken en genieten van de exotische beestjes die hier wonen en daarna kunnen ze genieten van gezellige borrel in een sfeervol parkrestaurant. Verschillende dierentuinen hebben arrangementen voor bedrijfsfeesten of andere zakelijke evenementen. Qua faciliteiten zijn ze vaak volledig uitgerust om grote groepen mensen te ontvangen en de locaties in het park zijn vaak ontzettend sfeervol en spectaculair.
De drie dierentuinen die (in mijn ogen) de beste faciliteiten hebben voor bedrijfsfeesten zijn: Burger’s Zoo (met een eigen safari-business-centrum en een immens auditorium), Artis (vooral het pas gerenoveerde flamingo-restaurant is ontzettend sfeervol) en Blijdorp met een restaurant die grenst aan één van de mooiste haaien-bassins ter wereld. Het nadeel van deze locaties is dat ze vaak erg prijzig zijn; bovendien wordt er vaak op aangestuurd dat je gebruik maakt van een arrangement. Een externe cateraar is bijvoorbeeld niet altijd welkom. Daartegenover staat dat je niet alles zélf hoeft te regelen.
- Rond het podium
Theaters zijn naar mijn idee niet de meest populaire locaties onder party-planners. Dat is denk ik onterecht want Nederland kent een flink aantal bijzonder sfeervolle theaters en schouwburgen. Denk aan het Internationaal Theater in Amsterdam of (iets moderner) de Toneelschuur in Haarlem. Net als dierentuinen zijn ook deze locaties vaak goed uitgerust voor een bedrijfsfeest en bieden ze een hoop flexibiliteit voor een verscheidenheid aan activiteiten. Een theaterzaal kan immers worden ingericht als auditorium maar ook als mooie dansvloer. Je kunt met dit soort locaties dus verschillende kanten op.
Een theater afhuren klinkt misschien duur en hoewel de prijzen vaak uiteenlopen zijn theaters vaak goedkoper dan je denkt. Houdt er wel rekening mee dat je qua aankleding, catering en programma een hoop zelf zal moeten organiseren. Vrijwel alle theaters hebben een bar, maar veel kleinere theaters hebben geen eigen keuken. Daar staat tegenover dat de meeste theaters centraal liggen, je vaak niets hoeft te regelen wat betreft vergunningen en dat je gasten kunnen arriveren en vertrekken wanneer ze willen.
- In een fort
Nederland telt een flink aantal militaire forten die geen militaire functie meer hebben. Een aantal hiervan zijn verbouwd tot evenementenlocatie. Denk aan Fort Resort Beemster en Forteiland Pampus. Qua logistiek en ruimte zijn dit soort locaties vergelijkbaar met de eerder genoemde kerken. De sfeer bij dit soort forten is echter vaak een stuk meer sober en wat meer industrieel.
Ook voor dit soort locaties geld dat je rekening moet houden met het feit dat dit soort locaties vaak een bijzondere indeling hebben. Het verschilt per fort wat er wél en niet mogelijk is. Hoe duur dit soort locaties zijn verschilt per uitbater. Sommige forten zijn zodanig verbouwd en ingericht dat ze meedraaien in het topsegment onder de evenementenlocaties. Bij andere forten moet je wat meer doe-het-zelven maar ben je goedkoper uit.